48 השעות האחרונות הם לא הצלחה מסחררת או כשלון מפואר. חיסלנו מחבל ברמה בינונית (במקרה הטוב), אח"כ התמקדנו בהגנה במקביל להישג יפה של פגיעה בחוליות שיגור של הג'יהאד האיסלאמי. ברמה המבצעית תוצאה טובה.
לא החזרנו את ההרתעה ע"י חיסול של אדם שידע שאנחנו מנסים לחסל אותו, לכן התחבא מאז ניתן האישור לפעולה. פעולה חד פעמית לא משנה את המצב מהיסוד. אני לא מזהה שירי של יומיים, שיתוק של חמישית מדינה, פלוס יממה של שיתוק תל אביב בשוגג עושה תיאבון למישהו בישראל (לכל ממשלה) לחזור למדיניות סיכולים שגרתית.
גם בנוגע להרתעה של חמאס, אני מצטער להרוס שמחות, הרי במשך שנה וחצי חמאס יורה על מדינת ישראל בלי חשבון כאשר מדובר באינטרס שלו, לכן לא בהרתעה צריך לחפש את התשובה. חמאס רוצה שיקום כלכלי של הרצועה, שיעבור דרכו. כדי שהוא יחזק דרמטית את שליטתו ברצועה, יוכל לחזק את השפעתו בגדה ויוכל להתעצם צבאית. זאת המשוואה, בכל פעם שחמאס ירה (למעט אחרי ההיתקלות בפעולת המיוחדים), זה היה קשור לסוגיה הכלכלית של הרצועה.
על הרקע הזה כדאי לבחון את האסטרטגיה האזורית של ישראל לאורך זמן ודווקא לאורה לבחון את המדיניות של ישראל מול החמאס בעזה.
בעשור החולף הקשב של ממשלת ישראל התמקד בסוגיה מרכזית אחת – איראן. בהתחלה מאמצים למנוע את פרויקט הגרעין האיראני וכעבור זמן זה התרחב למאמצים לסיכול התפשטות ההשפעה האיראנית במזרח התיכון. מאז 2011 ישראל נהנתה משקט אסטרטגי חסר תקדים. הכאוס האזורי אפשר להתמקד רק באיראן, מבלי להיות מוטרדים מדבר, אפילו לא בסוגיה הפלסטינית.
הסוגיה הפלסטינית היתה בקפאון בגלל כמה סיבות – ההתפרקות האזורית הביאה את משטרי ערב לעסוק בשרידות עצמית; ההתעצמות האיראנית ולאחריה מדיניות אובמה ללכת להסכם עם איראן קירבה בין מדינות ערב לישראל; הרשות הפלסטינית בשיתוק פנימי (בזכות ישראל אבו מאזן נהנה ממנעמי השלטון, ושבירת כלים היא נטילת סיכון רב, ולאור המצב הכלכלי הסביר אין תסיסה בעוצמה גדולה מתחת לפני השטח); הפיצול בין עזה לאיו"ש מאפשר לישראל להקטין לחצים חיצוניים; אירופה נמצאת במשבר פנימי ומתמודדת עם גל פליטים מה שמקטין את העיסוק בישראל ומאפשר גם ראיה מפוכחת יותר על הסכסוך.
גם בגזרת עזה ישראל יכלה להתרווח על הכורסא, בלי לנקוט פעולה. שלטון חמאס סייע להגנה המדינית מול הפלסטינים, אפשר למצוא ריבון שיאכוף את מרותו על הרצועה, אבל בזמן הזה היה ברור שגדל כאן נמר.
עד חתימת הסכם הגרעין הזנחת הנמר שגדל ברצועה היתה בעלת הגיון אסטרטגי, כי אי אפשר לנהל שני מאמצים במקביל, ולא ניתן לאיים בתקיפה אמינה באיראן תוך כדי ניהול מלחמות מול עזה.
״הפחד מכישלון הוא הכישלון הכי גדול״
אבל, כאשר הסוגיה האיראנית קיבלה פריז ל-15 שנה לפחות (חתימת ההסכם),הדוב הרוסי נחת בחמימים וזה היה שנה אחרי 'צוק איתן' היינו צריכים להחליט מחדש במה מתמקדים. החלטנו להתמקד ביעד שאותו לא ניתן להשיג – עצירת משלוחי נשק לחזבאללה ובהמשך מניעת הנוכחות האיראנית בסוריה. כאשר נבחר טראמפ, הוספנו לזה את היציאה מהסכם הגרעין.
בראייתי, אפשר לראות שבחרנו להתמקד בסוגיות שמאפשרות הישגים קצרי טווח, תוך שאנחנו נמנעים במודע מהחלטות קשות בסוגיות ארוכות הטווח, בגלל שהן נושאות מחירים, והמציאות הפוליטית בישראל לא מאפשרת לשלם מחירים או סיכונים.
בעיות אסטרטגיות מתעצמות אם לא עושים דבר. זה לא שבהכרח יש להן פתרון (אני לא מזהה מישהו שיכול "לפתור" את הסכסוך הישראלי פלסטיני בטווח הנראה לעין), אבל הכרחי לטפל בהן.
אי אפשר היה שלא לעסוק מה אנחנו רוצים שיתפתח ברצועת עזה ולכוון לשם. רוצים שלטון חמאס, קדימה. בוא נלך על זה עד הסוף, נכיר במדינת חמאס, נעניק להם כספים ונקבל צבא עזתי מסודר ודיאלוג מדינתי. כן, יש לזה מחיר מול המצרים שלא רוצים את האחים המוסלמים בחצר האחורית, אבל זה היה מונע את חבירת חמאס לאיראן כמפלט נגד המדיניות של ישראל "לשלטון מוחלש" ברצועה. זה לא החלופה היחידה האפשרית, היו עוד חלופות, ולא בטוח שניתן היה להשיג אותן, אבל אנחנו הזנחנו את הבעיה.
גם את היחלשות הרשות הפלסטינית אנחנו מזניחים, בשם השקט והיציבות הרגעיים באיו"ש, שמאפשרים לנו אשליה כאילו החלת ריבונות היא בהישג יד.
בשורה התחתונה, ישראל בזבזה את העשור החולף במהלכים קצרי טווח ונכנסת לעשור הבא כאשר כל הבעיות האסטרטגיות שהיו על אש נמוכה מבעבעות מתחת לפני השטח.
באיו"ש אבו מאזן ילך לעולמו, סוריה תתייצב ואיראן תהיה נוכחת בה עם רצף טריטוריאלי דרך עיראק, המעצמה בעלת ההשפעה הגדולה במזרח התיכון זאת רוסיה.
במציאות האסטרטגית החדשה ישראל לא יכולה להרשות לעצמה לכבוש את רצועת עזה ולהשמיד את הטרור משם, לא בגלל שאין זה ביכולתנו, אלא בגלל שהחזית הצפונית לא מאפשרת לנו לעשות זאת, כי אנחנו לא יכולים להתמודד עם שתי החזיתות במקביל (מלחמה מול חמאס במחשבה תחילה).
העיסוק האובססיבי באיראן לטווח הקצר מתוך תפיסה מקסימליסטית, וחוסר הטיפול בבעיות האחרות הביא לכך שאנחנו מקבלים את איראן אפילו ברצועת עזה, כולל פרויקט דיוק הטילים שלה, ללא יכולת פעולה אמיתית כנגד זה ואת כל הבעיות שהקפאנו מופשרות בו זמנית.
מעניין ומדוייק.
פרובלמה….
התחלתי לעקוב בהנאה אחרי הבלוג שלך . הניתוח שלך תמיד נותן רובד נוסף ומעניין מדייק ויצירתי.
המיגוון שלך משאיר אותי סקרן יותר ויותר .
אני "בוגר" למד"ן מחלקת מחקר (בין היתר) ומזהה בכתיבה שלך את הסגנון המוכר והטוב של הניירות שהיינו כותבים 🙂
בקשר לפוסט הספציפי הזה – המפה שמוצגת בתחילת הפוסט – מאיזה שנה היא ולמה היא מתייחסת ?
שאלה אישית – השנה התחלתי ללמוד MA התכנית של לימודי גרמניה ואירופה באוניברסיטת חיפה.
ראיתי שסימת גם בחיפה.
אני מחפש מנחה לתזה – האם תוכל להמליץ עם מרצה מעניין ויצירתי . עוד לא בחרתי נושא.
עומר קורא
המפה היא של הסכם סייקס-פיקו, לקוחה מויקיפדיה כדי שלא לפגוע בזכויות יוצרים.
תודה על הפרגון, אני לא איש מודיעין למרבה ההפתעה.
לגבי מנחה דבר איתי בפרטי
פינגבאק: מלחמת עזה - מתחפרים בחול העזתי - 11/1/24 - שאלה אסטרטגית
קשה לחזות את העתיד. גם לבלוגים אסטרטגיים. היום, 10.ינואר.2024 אני קורא שוב את הערכות הבלוג, הערותי בסוגריים.
"באיו"ש אבו מאזן ילך לעולמו (עדיין לא) סוריה תתייצב (עדיין לא) ואיראן תהיה נוכחת בה עם רצף טריטוריאלי דרך עיראק (ללא שינוי ניכר בעשור האחרון), המעצמה בעלת ההשפעה הגדולה במזרח התיכון זאת רוסיה (בלי לזלזל ברוסיה, עדיין ארה"ב היא המעצמה בעלת ההשפעה הגדולה במזרח התיכון)."
היות וכל (!) הנחות העבודה מתבררות היום אחרת ממה שניראה בעת כתיבת הפוסט, מעניין לקרוא המסקנות המבוססות עליהן :
"במציאות האסטרטגית החדשה ישראל לא יכולה להרשות לעצמה לכבוש את רצועת עזה (מסתבר ההיפך) ולהשמיד את הטרור משם (מסתבר שלא, בינתיים), לא בגלל שאין זה ביכולתנו (שלושה חודשים ועדיין לא הצלחנו/ חמאס לא ניכנע) , אלא בגלל שהחזית הצפונית לא מאפשרת לנו לעשות זאת (המציאות הפוכה), כי אנחנו לא יכולים להתמודד עם שתי החזיתות במקביל (מלחמה מול חמאס במחשבה תחילה)".
סליחה על הביקורת, ניראה שלא קל לכתוב בלוג אסטרטגי.
לאיראן יש רצף טריטוריאלי נוח דרך עיראק. אבו מאזן יחיה עד שימות כמו כולנו, ואיני מתיימר להיות נביא ולחזות שפוטין יפתח במלחמה כוללת באוקראינה.
ככה עושים ניתוח אסטרטגי, מניחים הנחות שהן הבסיס לניתוח וכאשר משהו מההנחות שהנחת משתנה חוזרים לשולחן המחשבות
ובינתיים מה שמתברר שמהלך לכיבוש רצועת עזה פתח אגף בצפון והביא לפינוי עשרות אלפי אזרחים מבלי שיש לנו רעיון איך הם יחזרו לביתם